Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : nektarynki

Proste i szybkie ciasto z nektarynkami i jagodami

margoja

proste ciasto z nektarynkami i jagodami

Bardzo proste, ładnie wyrośnięte, można je odmieniać według owoców dostępnych na rynku, a w zimie robić wykorzystując mrożonki. Smak bardzo zbliżony do biszkoptu, jak dla mnie może troszkę za mocno czuć było jaja... no, ale to już taki urok tego ciasta:) Na pewno następnym razem bardziej wcisnę owoce w ciasto, gdyż ciut wysuszyły mi się nektarynki:)

 

proste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodamiproste ciasto z nektarynkami i jagodami

Urodzinowy sernik z galaretką

margoja

sernik z galaretką

Z okazji urodzin męża postanowiłam wypróbować przepis na sernik z galaretką, na spodzie maślano-ciasteczkowym. Wyszedł bardzo delikatny, puszysty może bardziej niż kremowy, waniliowy. Słodki smak przełamuje góra owocowo-galaretkowa. Zdecydowanie do zrobienia jeszcze raz! Wszystkim sernikożercom i nie tylko polecam bardzo!

 

Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie Sierpień 2013 :

Składniki :

150 g maślanych ciastek
- 150 g miękkiego masła
- 500 g twarogu do serników
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 2,5 łyżki maki ziemniaczanej
- łyżka ekstraktu z wanilii (mój dodatek)
- 4 nektarynki
- 2 łyżki proszku galaretki brzoskwiniowej lub cytrynowej (radzę dać całą galaretkę w 350 ml wody, bo 2 łyżki to było trochę mało, musiałam dorobić:)

Herbatniki rozdrabniamy na proszek malakserem, łączymy z połową masła, tak, aby utworzył się mokry piasek. Masą wykładamy tortownicę 20 cm natłuszczoną, lub wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Ciasteczkami wyklejamy też boki na ok 1 cm. Schładzamy w lodówce ok 20 min.

Nagrzewamy piekarnik na 160 st.

Twaróg miksujemy z jajami, cukrem, resztą masła, mąką ziemniaczaną i ekstraktem z wanilii. Masę wylewamy na przygotowany spód i pieczemy 40-45 min. Studzimy.

Nektarynki myjemy, usuwamy pestki. Tniemy w cienkie paski. Układamy na wierzchu sernika.

Przygotowujemy galaretkę (w zmniejszonej ilości wody niż na opakowaniu). Studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy ostrożnie na owoce. Całość chłodzimy.

sernik z galaretką

Smacznego!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci